Overlijdensrisicio verzekering

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij afsluiten hypotheek

Het doel van een overlijdensrisicoverzekering is in de eerste plaats het ontzorgen van nabestaanden. Maar vaak zal ook een hypotheekverstrekker van u vragen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u een hypotheekovereenkomst aangaat. Dit om te voorkomen dat de hypotheekschuld niet wordt afbetaald als u komt te overlijden.

Verplichte overlijdensrisicoverzekering

Een hypotheekverstrekker zal alleen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplichten als de hypotheek hoger ligt dan een bepaald percentage van de marktwaarde van uw woning. Bij een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is dit percentage altijd 80 procent. Bij hypotheken zonder deze garantie ligt het percentage tussen de 50 en 80 procent.

Rekenvoorbeeld

Stel dat u een hypotheek met NGH van 125.000 euro afsluit voor een woning met dezelfde waarde. U moet dan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor 25.000 euro (125.000 – (125.000 x 0,80 = 100.000)). Het wordt een ander verhaal als u 50.000 euro eigen spaargeld hebt en een hypotheek van 75.000 euro afsluit. Omdat uw hypotheek dan lager is dan de 80% van de marktwaarde van uw woning, zal de hypotheekverstrekker u niet verplicht stellen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Verpanden aan hypotheekverstrekker

Uw nabestaanden kunnen de begunstigde van de overlijdensrisicoverzekering zijn, maar de hypotheekverstrekker kan ook het verpanden van de verzekering als voorwaarde in de hypotheekovereenkomst opnemen. In dat geval zal bij overlijden het bedrag aan de hypotheekverstrekker worden uitgekeerd. U mag echter altijd zelf uw verzekeraar kiezen en bent niet verplicht om de overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de bank waar u ook uw hypotheek hebt. Wel moet de verzekering voldoen aan de eisen van de hypotheekverstrekker en als u tussentijds van verzekering wilt veranderen, moet u de hypotheekverstrekker om toestemming vragen.

Om rekening mee te houden

Let bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering altijd op zogenaamde en bloc clausules. Een en bloc clausule houdt in dat een verzekeraar gedurende de looptijd van de verzekering de voorwaarden mag veranderen. Het kan dus zomaar gebeuren dat u ineens meer premie moet betalen. Een tweede aandachtspunt is dat de begunstigde erfbelasting over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering moet betalen, tenzij de begunstigde zelf de premie heeft betaald. Het is dan ook aan te raden dat u en uw partner kiezen voor kruislings verzekeren. U staat dan beide als verzekeringsnemer op de polis en betaalt elkaars premie. Overigens heeft kruislings verzekeren alleen zin als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd of een samenlevingscontract hebt. U hebt dan allebei eigen financiële middelen waarvan u de premie kunt betalen.

Meer info: https://www.uitvaartnet.nl/overlijdensrisicoverzekering/hypotheek