Invloed van creditcards op uw hypotheek

Invloed van creditcards op uw hypotheek

Bij het kopen van een huis bepaalt de hypotheekverstrekker of iemand in staat is om de hypotheeklast te dragen en het geleende bedrag weer tijdig af te lossen. Hierbij wordt gekeken naar verschillende dingen: aan de ene kant de inkomsten, aan de andere kant de financiële verplichtingen die iemand heeft.

Lasten

Verschillende kostenposten kunnen de hypotheekaanvraag beïnvloeden: schulden (zoals een studieschuld), alimentatie en andere lopende leningen. Ook een creditcard kan in sommige gevallen invloed hebben op het bedrag dat iemand bij een bank of andere hypotheekverstrekker mag lenen. Of iemand de kaart wel of niet gebruikt, heeft hier geen invloed op: de hypotheekverstrekker ziet het sowieso als een maandelijkse betalingsverplichting. Lees ook: de invloed van een creditcard op een hypotheek

Kredietfaciliteit

Veel Nederlanders hebben een creditcard, maar realiseren zich niet altijd dat dit invloed kan hebben bij het aanvragen van een hypotheek. Dit is het geval wanneer de kredietfaciliteit aanstaat, ofwel als gespreide betaling van de gemaakte kosten mogelijk is.

Ook wanneer iemand een betalingsachterstand heeft, kan dit de hypotheektoezegging negatief beïnvloeden. Wanneer de kredietfaciliteit uitstaat en er geen betalingsachterstanden zijn, zal de hypotheekverstrekker dit niet meenemen bij het bepalen van de maximale hypotheekhoogte.

Opnamelimiet

Bij het bepalen van de maximale hypotheeklast zal een hypotheekverstrekker kijken naar de maandelijkse opnamelimiet van de creditcard, ongeacht of deze wel of niet gebruikt wordt. Hoe hoger het opnamelimiet is, des te lager is de maximale hypotheek die iemand aan kan vragen. Het bedrag dat iemand minder kan lenen, kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Oplossingen

Om toch een maximale hypotheekhoogte te kunnen aanvragen zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst is het aflossen van schulden een goede optie, evenals het voorkomen van een betalingsachterstand. Het wegdoen van één of meerdere creditcards is een mogelijkheid, maar dit is niet voor iedereen wenselijk.

Een andere optie is om het opnamelimiet te verlagen of de ‘gespreid-betalen’-optie uit te zetten. Tenslotte bestaan er ook prepaid creditcards, die door hypotheekverstrekkers niet gezien worden als schulden of betalingsverplichtingen. Deze kunnen van te voren worden opgeladen met een vast bedrag en zijn daarna te gebruiken als een regulier betaalmiddel.

Bron: Creditcard.nl