|
  • Reacties uitgeschakeld voor Binnenkort moet je rente betalen over jouw spaargeld !
  • Comments

Binnenkort moet je rente betalen over jouw spaargeld !

Je hebt het vast wel gezien op je spaarrekening: je krijgt amper rente. Toch mag je nog in je handen wrijven, want binnenkort moet je zelfs rente gaan betalen voor je spaarrekening.

 

Althans, dat is de verwachting van analisten die in het Financieel Dagblad hun zegje doen. Zij denken dat de Europese Centrale bank (ECB) volgend jaar de rente nog verder gaat verlagen.

 

Rente
De rentestand in de Europese Unie is op dit moment al negatief, namelijk 0,4 procent. Dit gaat waarschijnlijk naar 0,7 procent. Tot nu toe rekenen de banken dit nog niet door bij de consument, maar dat gaat binnenkort dus misschien wel veranderen. Met een negatieve rente hoopt de ECB dat mensen en bedrijven meer gaan investeren om zo de economie te laten groeien.

Spaargeld
Op dit moment hebben Nederlandse banken 138 miljard spaargeld gestald. Daarover betalen ze nu rente, wat uitkomt op 550 miljoen per jaar.
Voor mensen met een kleiner vermogen is de invloed klein. Als je 10.000 euro aan spaargeld hebt, betekent dat je er jaarlijks 10 euro aan rente moet betalen als de rente bij de bank 0,1 procent betaalt. Mocht je het toch niet willen betalen, dan kun je ervoor kiezen om het geld op te slaan in een kluis of bijvoorbeeld de aandelenmarkt op te gaan. Dat heeft natuurlijk wel risico’s.

 

Bron; Panorama